• Şenlikköy Mah. Kır Sokağı No:3 Bakırköy - Florya / İstanbul
  • PZT/CMT : 9:00 - 18:00
  • 0 (212) 222 22 48

Ortopedik Ameliyat Sonrası Bakım

Ortopedik Ameliyat Sonrası Bakım

Ortopedik ameliyat sonrası Bakım sureci hasta ve yakınları acısından zor bir dönemdir. Çok fazla Ortopedik ameliyat türleri vardır. Yaşa ve ameliyat türune göre süreç farlı oluyor.

Kalça ve diz eklemi, gündelik yaşamda aktif olarak kullanılan eklemlerdir. Kireçlenme veya travmaya bağlı bir durumdan dolayı bu eklemler eskisi kadar aktif kullanılamayabilir. Bu durumda eklemlerin eski işlevini kazanması için protez ameliyatı olmak gerekebilir. Protez ameliyatları; hastaların yaşam kalitesini artırmak ve ağrılarını azaltmak amacıyla uygulanır. Böylece hastalar yeniden gündelik yaşamlarına, işlerine veya sevdikleri uğraşlara geri dönebilirler.

Protez ameliyatı, kalıcı bir tedavidir. Ancak iyileşme sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için hastaların da birtakım sorumlulukları vardır. İyileşme süreci aslında ameliyat öncesi hazırlıklar ile başlar. Ameliyat sonrası ise hastalar nelerle karşılaşacaklarını öğrenmeli ve ona göre önlemlerini almalıdır. İyileşmenin zamana yayılan bir süreç olduğu ve her aşamada farklı ihtiyaçların bulunduğu unutulmamalıdır.

Yaşamsal Bulguların İzlenmesi: Ameliyattan çıktıktan sonra, ilk olarak yaşamsal bulgularınız (kalp atış hızı, kan basıncı gibi) ve anesteziden kaynaklanan bir yan etki (kusma gibi) gösterip göstermediğiniz izlenir. Çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçlar ağrı kesici, kan sulandırıcı ve enfeksiyonu önlemek için antibiyotikleri içerebilmektedir.

Fizyoterapist Rehberliğinde İlk Hareket: Ameliyattan birkaç saat sonra yardım alarak yataktan kalkabilirsiniz. Fizyoterapistiniz size eşlik eder ve yürüteç gibi ortopedik bir cihaz yardımıyla yürümenize yardımcı olur. Böylece kan dolaşımınız artar, kan pıhtısı oluşma riski azalır. Yani rehabilitasyon süreci ameliyattan hemen sonra başlar. Ancak bazı durumlarda, hastalar başka rahatsızlıklarından (tansiyon gibi) dolayı hemen ayağa kalkamayabilir. O yüzden ameliyattan sonraki gün de yürüyebilir.

Duruma Özel Rehabilitasyon Planı: Ameliyat sonrası, fizyoterapistiniz hastane içinde ve evde yapmanız gerekenlerle ilgili bir eğitim verir. Bu eğitim; yatağa nasıl girip çıkacağınızı, ortopedik cihazları nasıl kullanacağınızı, diz protezi ameliyatı sonrası merdiven çıkma ve yapmanız gereken egzersizleri içerir. Ayrıca fizyoterapistiniz ameliyatlı bölgeye ne kadar yük vermeniz gerektiği, protezi ameliyatı sonrası yatış pozisyonu, oturma ve eğilme pozisyonları hakkında rehberlik eder.  Refakatçiniz olarak bulunan kişiler de bu eğitimi dikkatle dinlemelidir. Genellikle ameliyattan sonraki 24 saat içinde egzersizlere başlamanız gerekir. Egzersiz planına uymanız, normal aktivitelerinize daha hızlı dönmenize yardımcı olacaktır.

Biz Liman Bakımevi olarak profosyonel şekilde hasta Bakımı ve tedavi sürecini izleyerek yaşlılara ve ailelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Özellikle Ortopedik ameliyat sonrası Bakım hastalarına fizyoterapi gerekmektedir. Ameliyat yerine göre pansuman yapılıp ve tedavi sürecinin takibi hemşireler tarafından yapılmaktadır. 

Herkese sağlıklı günler dileriz. 

0 (212) 222 22 48 - 0 (554) 021 31 32
Telefon
WhatsApp
Instagram
Bu site, Alaturka Dijital AD Kobi ile hazırlanmıştır.