Kanserli hasta Bakımı
Kanser hastalarının Bakımı
Kanser hastalığını diğer tüm hastalıklardan ayıran özellikler vardır. Hasta olan birey ve ailesi için hayatlarında ilk defa yaşam süreleriyle ilgili bir zaman tanımlanır. Diğer bir fark hasta ve ailesi bir süre sonra hastalıkla ilgili değil hastalığın sebep olduğu duygu durum bozuklukları ile mücadele etmeye başlarlar. Kanser hastalığının ileri ki evrelerinde, (terminal dönem) çoğu zaman hastanede alınan onkolojik tedaviler tamamlanır, terminal dönem için bakım evinde ki süreç devreye girer. Bu süreçte de bakımevinde hemşirelik hizmetleri ön plana çıkar.
Yaşamın son döneminde vücut fonksiyonlarında olabilecek değişiklikler
- Genellikle hasta yatar ve zayıfladığı için harekette zorlanır.
- Hapları ve ilaçları yutma problemi yaşanır.
- Fazla uyuşukluk hissedebilir.
- Hasta zar zor uyuyabilir ve uyanması zorlaşabilir, uyumak için ağrı kesicilere veya sakinleştiricilere ihtiyaç duyabilir.
- Günlük aktivitelerin hemen hepsini yardımla yapmaya ihtiyaç duyar.
- Gıda alımı azalır, genellikle gün boyunca çok az yiyecek ve sıvı alımıyla
- Dikkat süresi kısalır, odaklanma sorunu yaşanır.
- Aniden ellerin, kolların, bacakların veya yüzün kasılmaları görülebilir.
- Zaman, mekan veya kişilerle ilgili kafa karışıklığı yaşayabilir.
- İletişimde güçlük çekebilir
- Bakım Evinde alınacak hemşirelik hizmeti, hastanın yaşam kalitesini arttırdığı gibi hasta yakınlarının da bu dönemi daha kontrollü geçirmelerini sağlayacaktır. Bu ekip içerisinde hastanın primer doktoru, genel durumunu takip eden hekimi, vaka yöneticisi hemşire, bakım teknikeri ve terapistler yer almalıdır. Bununla birlikte bu kurumun laboratuvar hizmetleri, tıbbi cihaz, sarf malzeme tedariki gibi alt yapı hizmetlerine hızlı çözüm üretme becerisine sahip olması gerekir. Terminal süreçteki kanser hastası, primer onkoloji hekiminin kontrolünde olup, tedavileri hemşirelik hizmeti veren hemşire tarafından uygulanmakta ve günlük olarak hastasının durum değişiklikleri primer hekimine bildirilmektedir.
- Saglıklı günler dileriz